Pinus Pinea
Fıstık Çamı

Fıstık çamı (Pinus pinea), çamgiller (Pinaceae) familyasından Ege, Akdeniz sahilleri, Portekiz, İspanya, İtalya, Girit ve Türkiye'de yayılış gösteren çam türüdür.
20–25 m. kadar boylanabilir. Düzgün bir gövdeye ve bu gövdeden dik olarak çıkan yatay duruÅŸlu dallara sahiptir. İğne yaprakları parlak açık yeÅŸil renkli, 10–20 cm uzunlukta ve uç kısmı sivridir. kozalakları kestane renginde, yumurtamsı veya yuvarlak 10–15 cm uzunluÄŸunda, 6–10 cm geniÅŸlikte, çok kısa saplı ve genellikle reçinelidir.
Türkiye İspanya'dan sonra en fazla alana sahip ülkedir. Yaklaşık 100.000 hektar alanda saf ya da kızılçam ile karışık bulunur. Özel aÄŸaçlandırmalarda da yaygın olarak kullanılan bir türdür. 8-10 yaşından sonra ekonomik olarak iÅŸletilmeye baÅŸlanmakta ve 80-100 yaşına kadar fıstık üretimine devam edilmektedir. En yoÄŸun bulunduÄŸu yöreler İzmir-Bergama (Kozak) ve Aydın-Koçarlı (Mazon) ilçeleridir.
Çam fıstığı için üretimi yapılan bu aÄŸaçta kozalak toplama zamanları yağış durumuna göre Ocak-Haziran ayları arasında deÄŸiÅŸmektedir. Zengin tohum yılları 3-4 yılda bir olan fıstık çamı 28 günde çimlenmektedir. Üç yıllık kozalaklar aynı anda aÄŸacın üzerinde görülebilir.