Punica Granatum
Nar

Nar (Punica granatum), kınagiller (Lythraceae) familyasından, içinde küçük çekirdekleri ve meyve gövdesini oluÅŸturan yüzlerce tanecik bulunan, hafif ekÅŸi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetiÅŸen bir meyve türü.
Narlar kuraklığa dayanıklıdır. Akdeniz yağış rejiminin etkili olduÄŸu, dönenceler ile 40. enlemler arasında, 1000 m kadar yüksekliÄŸe sahip bölgelerde yetiÅŸebilir. -10 °C’ye kadar soÄŸuÄŸa dayanabilir.
Akdeniz havzasında birkaç bin yıldır ekilmekte olan narın ilk olarak İran’da ortaya çıktığı düÅŸünülmektedir. Afganistan ve Pakistan’dan Himalayalar’a kadar geniÅŸ bir alanda yetiÅŸir. Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Hindistan nar yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılan ülkeler arasındadır. Ayrıca, tarih öncesi zamanlardan beri Akdeniz ülkeleri ve Kafkaslar’da nar yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılmaktadır. Latince ismi Punica granatumun kabaca Fenike elması anlamına gelmesi, Fenikelilerin yemiÅŸi Akdeniz havzasında taşımış olduklarını akla getirmektedir.
Haziran-temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beÅŸ metre boylarında aÄŸaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun ÅŸekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre ÅŸeklinde ve portakal büyüklüÄŸünde, önceleri yeÅŸil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir.