Rubus Idaeus
Ahududu

Ahududu ya da frambuaz (Rubus idaeus), gülgiller (Rosaceae) familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür.
Genelde ormanların açık verdiÄŸi yerlerde veya önceden yangın ya da aÄŸaç kesimi ile açılan alanlarda büyür. Ahududu çiçeÄŸi, arılar için temel bir nektardır. Nemli iklime sahip bölgelerde kolayca üretilebilir ve kesilmedikçe kendiliÄŸinden ürer.
50–100 cm boylanabilen, çok yıllık, çalı formlu odunsu bir türdür. Gövdeler dik, basit veya dallanmış, narin sivri dikenli veya dikensizdir. Kök sürgünü oluÅŸturur. Çiçeklenme sıklıkla ikinci yıldan itibaren ve Temmuz ayında; çiçekler yaprak ile dal arası sarkık salkım kurullarda; kurullar birkaç çiçekli, bazen alt kısımlarda yaprak koltuÄŸunda tekil çiçekli; çanak yapraklar mızraksı, ucu aniden sivrilir ÅŸekilde veya ucu kuyruksu çıkıntılı, keçemsi tüylü, meyve oluÅŸtuÄŸunda geriye kıvrık; taç yapraklar beyaz, dar, küçük ve dik; ercikler çepeçevre bir sıra halinde dizilidir. Meyve böÄŸürtlensi; erikçik kırmızı, ince yumuÅŸak kısa tüylü, çok sayıda, çiçek tablası etrafında tümü bir aradadır