Prunus Persica
Åžeftali

Åžeftali, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesidir. Åžeftali uzun yaÅŸam ve ölümsüzlük sembolüdür.
Åžeftali (Prunus persica), ilk evcilleÅŸtirildiÄŸi ve ekildiÄŸi Kunlun DaÄŸları'nın kuzey yamaçları ve Tarim Havzası arasındaki Kuzeybatı Çin bölgesine has, yerli yaprak döken bir aÄŸaçtır. En çok "ÅŸeftali" ve parlak kabuklu çeÅŸit "nektarin" denilen çeÅŸitli özelliklere sahip yenilebilir sulu meyveleri vardır. Bazı çeÅŸitleri bol sulu ve tatlıdır.
Yakın akrabalıkları nedeniyle, ÅŸeftali çekirdeÄŸinin tadı bademe oldukça benzer ve ÅŸeftali çekirdekleri, marzipan‘ın persipan adlı ucuz çeÅŸidini yapmak için sık kullanılır.
Åžeftali ve nektarin aynı türdür ancak ticari olarak farklı meyveler olarak kabul edilirler.
Nektarin kabuÄŸu, ÅŸeftali kabuÄŸunun sahip olduÄŸu tüyden (meyve kabuÄŸu trikomlar) yoksundur; tek bir gen (MYB25) mutasyonunun ikisi arasındaki farktan sorumlu olduÄŸu düÅŸünülür.
Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaÅŸar. Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Meyvesi taze tüketildiÄŸi gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. Bu meyvenin ekonomik deÄŸeri yüksek olup çok tüketilmektedir. AÄŸaç boyu genellikle 2 ve 2.5 metre olup yaz mevsiminde meyve verir. Dona karşı dayanıksızdır. ÇeÅŸitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaÅŸan ÅŸeftali meyvelerinin pek çok çeÅŸidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeÅŸit) vardır.